Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1848. Március 15.

2008.03.14

Kép

 

 

1848. márc.15.

160 éve, annak, hogy a magyar forradalom és szabadságharc kezdetét vette, majd rövid sikerek kíséretében mégis csak elvérzett. S ami ez után következett, az maga volt a pokol. A nemes ügyért harcoló tizenhárom tábornok, az aradi vesztőhelyen lelte halálát. S ezt még betetézte az utána következő balsors, Haynau rémuralma. Nagy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor életét áldozta azért, hogy megszabaduljon szeretett népe az Osztrák-Magyar Monarchia önkényuralmi elnyomó rendszerétől. Kossuth Lajosnak, a szabadságharc legnagyobb alakjának menekülnie kellett.

A nagy tragédia óta eltelt 160 esztendő és az óta nem találják meg 1848 valóságos helyét az éppen regnáló kormányok. Ünnepek sokasága zajlott le, annak ellenére, hogy nem nagyon volt mit ünnepelnünk, mert egy nemzet tragédiája elevenedik meg előttünk. Emlékezni azonban fontos és szükséges. Történelmünk fontos része ez, még akkor is, ha a mai politika is fars pozitúrát formált róla. Azt mondták, a rendszerváltó politikusok, hogy 1848 egyenlő 1956-tal. Roppant hamis a kép!

1848-ban trónfosztás történt.  Ha csak egy rövid időre is, de véget ért az önkényuralom a magyarság számára. S mind ezt Kossuth címere szimbolizáta, amely megszabadította népét a monarchia címerével szimbolizált elnyomás alól. A Kádár rendszer annyira tisztelője volt szabadságharcunknak, hogy meghagyta a Kossuth címert a Magyar Népköztársaság címerének is. 1956-ban is a Kossuth címert alkalmazták szimbólumként. S mit csináltak a rendszerváltók? Kisajátították 1848-at és 1956-ot, azonban mindkettőnek a szimbólumát, a Kussuth címert kidobták a politika szemétdombjára és beemelték a monarchia címerét. Azt a címert, amely hazánk elnyomásának és az önkényuralomnak a hírhedt szimbóluma volt. Mára már jelzés értékűvé vált a rendszerváltó politikának ez a nagy tette, mert újra az elnyomás áldozata lett a magyar, melyhez mostmár a szimbólum is pászol. Itt vannak a kiskirályok újra.  A címerük is ezt igazolja.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.