Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A jobboldali médiabirodalom kiépítéséről!

2008.08.03

A jobboldali médiabirodalom gyorsított kiépítéséről néhány gondolat...

                                                           /Sajtószemle gyanánt./

 Az ma már nem titok, hogy a szélsőjobboldal sajtóközpontot hoz létre, és az általa hiányosnak tartott történelmi oktatás „kijavítását” célozva „főiskolát” fog beindítani. Teljesen nyilvánvaló, hogy a szélsőjobb nem bíz semmit sem a véletlenre, elérkezettnek látta az időt, amikor az egész országot elárassza ordas eszméinek terjesztésével. A Vasárnapi Hírek cikke szerint, amely a „Hendét visszhangzó Szájer” címmel jelent meg, érdekes betekintést enged az egész jobboldali médibirodalom mögött álló vállalkozók kilétére is, azaz Széles Gábor vállalkozót, mint legfőbb mecénást megnevezve, valamint az ordas eszmék írásában, publikálásában élenjáró radikális, és szélsőjobboldali” vénájú” újságírókat is.

 S hogy a jobboldali sajtó- médea immár árgus szemkel, és fülekkel figyeli a korábbi mellettük agitálókat - nyílván másokat is-, az a következő idézetből is kiderül.

” Hideget és meleget is kapott jobbszélről a Terror Háza főigazgatónője, amiért a napokban kimondta: megváltoztak az arányok a bal és a jobboldal sajtója között az utóbbi javára. Az okok között egyikére most derült fény: az ország ötödik leggazdagabb embere eddig 3,5 milliárdot fektetet be olyan médiumokba, amelyek mindvégig veszteségesek”./ Megjegyzés-Széles Gáborról van szó/

„Schmidt Mária szerint-, aki korábban Orbán szűkebb köréhez tartozott-valóban vége azoknak az időknek, amikor 90: 10, 80: 20 lehetett az arány a baloldal javára, ma már inkább mondjuk 60: 40 a sajtóbeli erőviszonyok aránya. Vagyis eddig óvatosabb személyiségek is bekapcsolódtak a jobboldali és szélsőjobb/ne tagadjuk, e- kettő néha átfedni látszik egymást.../ médiatámogatásba.”/Vasárnapi Hírek-2008.08.03/

 

 Mindez egyébként nem okozhat meglepetést 18 évvel a tőkés rendszer visszaállítása után, és igen érdekes lenne, ha nem a restaurációs burzsoá uralkodó osztály gondolatai lenének az uralkodóak, idegen szövetségeseiket is ide értve.  Nem gondoskodna a vállalkozók egy része arról, hogy ennek uralkodóvá tételét ne finanszírozná meg kellőképpen, noha egyelőre vállalnia kell a későbbi megtérülés kockázatát, amelynek teljesítését, és támogatását várja attól, politikai erőtől is, amelynek szolgálatába, és hatalomra való juttatásába elszegődött. A sajtónak, a politikának, és gazdaságnak ez a kapcsolata sem okozhat meglepetést, és nagy ostobaság volna azt hinni, hogy a kapitalista állam, a kapitalizmuspárti pártok teljesen függetlenek lennének a gazdaságtól, nem lenne a jobboldalnak pártos újságírása.

  Az élet számtalan területén megfigyelhetőek a különböző kapcsolódásaik, a pártok mögött álló vállalkozások, gazdasági erők, amelyek érdekeit a politika a törvényhozásban is érvényre juttatja a konkurensekkel hadakozva. A különböző jobboldali sajtó médea, ma már orrán - száján, éjjel - nappal harsogja nemcsak a tisztes konzervatívnak tartott jobboldali eszmeiséget, de belekeverve az ordasságot, és nyíltan szélsőjobboldali orgánumok is terjesztik az ordas újfasiszta, újnáci, újnyilas, újhorthysta eszméket, és az ember tényleg úgy érezheti magát, mintha a naptár valahol a magyarországi harmincas- negyvenes éveket mutatná a XX.-ik századból.

 

 A fennen hangozatott jogállam, pedig nem nagyon mutatja magát a helyzet magaslatán, sem a saját törvényei, sem a híres Párizsi Békeszerződés érvényre való juttatásában,  és már oly bátor lett a Fidesz  Hende Csaba nevű politikusa, hogy a jogállam rendőrségét támadja, kilátásba helyezve egy új kormányváltásnál- valószínűleg a Fidesz győzelmében bízva- hogy  az általuk megbízhatatlannak- stb.  tartott rendőrök kiseprűzik  az állományból. Egyes információk szerint a Magyar Gárda lenne bevonva, és más darutollas sapkájú „vitézek”a „minőséginek” tervezett cserébe.

 Ugyanakkor eleddig az Orbán Viktort vezette Fidesz még nem határolódott el eme jogállamellenes nyílt támadástól, és Szájer József is visszhangozza Hende elképzeléseit. Olybá tűnik, hogy a Fidesznek nem feltétlenül kell a Jobbik MMP felé kacsingatnia a paramilitáris alakulatait is ide értve, mondhatni házon belül még parolázhat a Jobbikkal szimpatizáns eszmeiség képviselőivel, mint pártbeli „alvezéreivel.”

A történelem mélyebb bugyrait ismerőknek nem kell különösebb logikai készség, és ismeret ahhoz, hogy itt egy 1945 előtti eszmeiség, és politikai gyakorlat készül visszatérni, ahol a csendőrtollas rendőrség óvná a rendet a távolról sem Kossuth Lajosra hasonlító egykori kormányzóval az élen, de olyan Horthy, és Mossuliniből kotyvasztott mintájúval.

 A különböző antifasiszta megemlékezések is inkább kevés számú erőtlen demonstrációként jelennek meg, és a magát oly nagyon baloldalinak nevezett kormányzat pártja, és támogatói is mintha nyári szabadágon lennének Így a jobboldal újabb offenzívákat, indít, és a jobboldali médiabirodalom mindenesetre azt propagálja, és bizonyítja most, hogy maga javára akarja az erőviszonyokat eldönteni.

Újfent fortélyos félelem izgat...

 

2008-08-03                                                                                                     „Alexandrosz”.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

További adalék a vitázóknak.

(Alexandrosz, 2008.10.25 19:45)

A "Jobboldali médiabirodalomhoz!"
Amennyiben nem vették volna észre a tisztelt olvasók, akkor szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy Magyarországon kapitalizmus van, és két nagy kapitalizmuspárti médiabirodalom létezik. Az első, az un, "Szociál-liberális", a másik a "konzervatívtól a szélsőjobboldalig" terjedően. Erre is mondják azt, hogy felesleges bal és jobboldalról beszélni. Nos ez nem egy szép ön-leleplezés? A harmadik nem birodalom, csak a következetes bal, valamint egyéb politikai erők kisebb-nagyobb szócsövei. Az első kettő között van a legnagyobb harc, mögöttük a tőke támogatásával. Talán nem ártana, ha elolvasnánk Marxtól a "A német ideológia" című írást, és akkor megértenénk azt, hogy az uralkodó osztály egyes vonulatai között is lehetséges akár nyílt ellenségeskedés is, ám a végén kiderül (lásd: Taxisblokád), hogy az uralkodó osztály gondolatai lesz a mérvadó. Ez azonban nemzetközi értelemben is érvényes, a kapitalizmus egyenlőtlen fejlődésénél fogva, és bizonyos helyi, de nem lényeges sajátosságokkal színeződik. Továbbá a nemzeti tőke is befektet a határon túl! Csupán a nemzeti tőke konzervatív, és szélső jobboldali média birodalmának a hazai gyorsított kiépítésére kívántam a figyelmet felhívni, hiszen nagyon készülnek a megbízóik (politikai-gazdasági) a kormányváltás kivitelezésére. Amennyiben a cikkemben személyekről volt szó, csak annyiban, és miként Marx is mondta, "meghatározott társadalmi viszonyok", azaz a "tőkeviszonyok" meghatározott képviselői. Nem a személy a lényeg! Remélem, senkit nem sértettem meg azzal, hogy Marx korábbi tanulmányait ajánlottam szíves figyelmükbe. Jó vitatkozást!
Tisztelettel,
Alexandrosz.

Nem értem, hogy miért nem érted?

(Szöcske!, 2008.10.25 12:49)

Az alexandrosz cikkben is, és a cikk beharangozójában is valóban szerepel Demján Sándor neve. Nem egészen értem, hogy miért kifogásolod? Nyílván azért került bele, mindkét helyre, mert alexandrosz utána nézhetett a dolgoknak és úgy találta, hogy a médiaiparban játszott szerepe miatt helye van a cikkben. Még azt is tudja, hogy 3,5 milliárdot fektetett bele. És ezzel ő is a jobboldali médiabirodalom kiépítését segíti, még akkor is, ha MSZMP tag volt "ANNO" és a Skála Áruház-lánc megalkotójaként is aposztrofálod. Láttunk már ilyet a rendszerváltás óta bőven. Ezek, akik a Kádár-rendszeren is nagymenőnek számítottak, ők már akkor kapitalista fejjel gondolkodtak, és alig várták, hogy eljöjjön az ő idejük. Most eljött és ki is használták, mit sem törődve erkölcsi megítélésükkel.

Nem értem.

(nandras, 2008.10.23 20:34)

Nem értem, hogy a főoédali ismertetőben miért szerepel Demján Sándor neve? Ő, az MSZMP KB volt tagja, a Skála Áruház-lánc, mint első "szocialista" franchising vállalkozás megalkotója, ma valósban a magyar nagytőke markáns képviselője. Eddigi megnyilatkozásai azonban inkább liberális, mint neokonzervatív nézeteket tükröznek - ellentétben Széles Gáborral a Műszer Technika RT alapító vezérigazgatójával, aki a rendszerváltás kezdeteitől MDF, tehát keresztény-nemzeti közeli személyiségnek számított és aki egy ideje már nyiltan hirdeti, hogy konzervatív jobboldali sajtóbirodalomban utazik. Ennek két már működő "gyümölcse" az új alapítású Echo TV, amely néha már túlszárnyalja bulvárjobboldaliságban a Hír TV-t, illetve a liberális oldaltól lenyúlt Magyar Hirlap, amelynek egyik jeles újságírója (leg)ifjabb Thürmer Gyula.