Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Eladó a Szovjetunió!

2008.05.30

Kép

            Eladó a Szovjetunió!

 

Bár apróhirdetésben nem jelent meg a Szovjetunió kiárusításának a szándéka de ez, anélkül is bekövetkezett. S ezt a szégyenteljes üzletet nem kisebb személyiség, mint Mihail Gorbacsov a SZU első embere kötötte meg. A vevő pedig a nemzetközi tőke, annak is egy rabló, imperialista változata volt. Az ellenérték törlesztése pedig rendre megtörténik, ahogy egy valamire való üzlet esetében szokás. A kiárusítás óta már mindennel ellátták az imperialista urak, az azóta szintén úrrá lényegült Gorbacsovot. Tele van kitüntetéssel, elismeréssel, járja a világot, előadásokat tart jó pénzért. Most ismét kitaláltak neki egy elismerő címet árulása jutalmául. Neki adományozták a környezetvédelem Oszkár díjának nevezett Energy Globe díjat, amit az Európai Parlament plenáris ülésén, Brüsszelben vett át.

 

A történelem sajnos rendre azt igazolja, hogy az árulók, a köpönyegforgatók mindig nagyobb elismerést kapnak, mint a tisztességes, szerény, puritán emberek. Azt valószínű, hogy nem kell külön hangsúlyozni, hogy az oroszok nagy nemzeti kofája melyik kategóriába tartozik. Esze pedig lett volna rá, hogy dicsőséges jövő fele irányítsa országát, elvégre jogi egyetemet végzett. Ez azonban – úgy tűnik – nem sokat jelent, mert akinek nincs tartása és tisztessége, annak hiába van hozzávaló sütnivalója, nem képes népe javát szolgálni vele. Az pedig különös az ő politikai pályafutásában, hogy egy percet nem dolgozott a civil életben. Ahogy kitette a lábát az egyetemről azonnal politikussá vált. (Erre az esetre itthoni példát is tudnánk hozni, nem is keveset.)

 

1955-ben Sztavropolban Komszomol elsőtitkárnak választják. Már 1970-ben, ugyancsak Sztavropolban a vidéki pártbizottság elsőtitkára lesz. 1978-ban pedig egészen közel kerül a húsos fazékhoz, mivel megválasztják a Központi Bizottság titkárának, és beválasztják a Politikai Bizottságba is. Vidéki ténykedése során főleg a mezőgazdasággal, ezen belül a környezetvédelemmel foglalkozott, de irányítói munkája kiterjedt az egész országra. Soha nem volt olyan lerobbant állapotban a SZU mezőgazdasága, mint az ő regnálása idején. Környezetvédelem pedig szinte ismeretlen volt előtte. De ez nem számít. Azért még megkaphatja a környezetvédelem Oszkár díját.

 

Majd eljött számára a hatalomra jutás ideje. Csak erre várt! Első lépésként óriási tisztogató hadjáratba kezdett. A számára nem kedves vezérkart teljes egészében lecserélte. Ekkora kádercsere még Sztálin idejében sem volt. 1988-ban, a pártválasztás idején 89 ezer pártvezetőt zavart el és hozott helyettük újat. Aztán létrehozta, a korábban nem létezett államfői tisztséget, hogy minél nagyobb hatalom összpontosuljon a kezébe. Tehát ezen a vonalon ugyanazt tette, mint Sztálin, vagy Brezsnyev. Ezzel az óriási hatalommal azonban nem népe javát szolgálta, ellenkezőleg, kiszolgáltatta a nemzetközi imperializmusnak. Az imperialista nagyhatalmak most ezt hálálják meg neki ezekkel a kitüntetésekkel, múltjának állandó fényezésével, a világ közvéleménye előtti szerepeltetéssel. Megpróbálnak belőle nagy embert faragni a késő utókor számára, mert valahogyan el kell fogadtatni azt az álláspontot, hogy a Szovjetunió és a szocialista világrendszer összeomlása nem holmi árulás következménye, hanem a „valóságos demokrácia” diadala. S ehhez kellett nekik Gorbacsov. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.