Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vége az osztálybékés ámításnak?

2008.12.03

Vége az osztálybékés ámításnak?

 

„Feri ne játssz a tűzzel!”

 

 Még nem tudni, hogy a mintegy harminc szakszervezet részvételével zajló tüntetést miként fogja kormányzat minősíteni, és persze a restaurációs burzsoázia, ám nyilván egy fordulópont kezdete lehet, ugyanis a tőkés elnyomás, és kizsákmányolás ellen fellépők feltehetőleg kiásták az új osztályharc „csatabárdját.”

No nem szélsőséges formában, mint azt a szélsőjobb martalócai tették két évvel ezelőtt, hanem kulturáltan, és petíciók átadására irányultan. A folytatás természetesen lehet keményebb is, mondjuk több százezres tüntetés, vagy akár országos sztrájk is attól függően, hogy a követeléseket mennyiben veszik komolyan, avagy félvállról. Az utóbbi viszont nem nagyon ajánlatos, még a” NATO mögé bújva sem. Nem így kell bátor gyereket játszani. „TOVÁRISCSI KONYEC?” -„AMI GO HOME?”…

 Egyébként előre borítékolható volt, hogy előbb-utóbb karakteresebb lesz az antikapitalista kritika Magyarországon, az idegenellenességet is részben ideértve, és egyre többen fognak ébredező bepillantást nyerni a restaurált vadkapitalista szemét valóságába. Mondhatni ilyen az élő történelem dialektikája, amely - egy marxizmust is tanult országban – meglehet, hogy mindenféle kommunista felforgatás nélkül is az eszmét, gyakorlati cselekvéssé formálhatja.

 Természetesen ma még nem kell attól tartani, hogy valami vörös „visszarendeződés” lenne úrrá az embereken, hiszen a valóságos élet fejlődése egyenlőtlen, és ugye Lengyel László. is azt mondta, hogy a válság ellenére az elit marad. Ám tegyük hozzá, itt inkább egy új osztályharc csirában való megszületéséről lehet szó nemzeti keretek között, és még sok osztályharcos iskolát ki kell járni a dolgozók, és a munkanélküliek óriási seregének, hogy a nemzetközileg megszervezett burzsoázia ellen igazi szolidaritással lépjenek a globális- nemzetközi osztályharc mezejére is.

De itt van egy kiéleződőben lévő etnikai kérdés, nevezetesen a romák helyzete. A politikai elit nem ismeri a cigányságot valójában, és azt se igen, hogy mit jelent egy cigány férfinak a munkanélküliség egy erőteljesen patriarchális családban.  De nagy a baj ott a politikánál, ha a kollektív bűnösség elvével és gyakorlatával szemben ennek ellentettjét, azaz az alaptalan kollektív felmentést erőszakolják. Ez az utóbbi a legbárgyúbb politika, és a legszebb ajándék a nacionalista- szélső jobboldali erőknek,  de nem csak Magyarországon. Ugye a dicső demokratikus baráti országok Nyugaton  meg  hazazsuppolták a cigányokat a világgazdasági válság előtt. Okozat pedig nincs ok nélkül, és el lehet gondolkodni a demokrácia, valamint az emberi jogok gyakorlatán!

 

 A különböző vélemény- felmérések egyébként nagyon jól jelzik, hogy mind a kormányzat, mind parlamenti ellenzéke mögött lévő támogató erők kezdenek elégedetlenek lenni, és országosan nézve a rendszerváltó politikai elit távolról sem dicsekedhet nagy népszerűségével. Ez nyilván riasztó jel számukra, és feltehetőleg a szakszervezeti felbuzdulás is. Gondjaikat tovább bonyolítja, hogy a weimarizált Magyarországon lendületben lévő szélsőjobbnak további igen nagy ajándék a jelenleg is folytatott neoliberális- antiszociális politika nyomán fellépő tömeges szegénység és nyomorgyártás, amely meglehet egy új parlamenti felálláshoz is, vezethet 2010-re. A budapesti tüntetetés ugyanakkor jelzi, hogy az un. Jogállam erőszak szervezetének a tagjai is demonstrálnak, amely meglehetősen komoly figyelmeztetésként értékelhető hatalmi vonatkozásban, ám egész biztosan lesz költségvetési tartalék a „zendülés”leszereléséhez, és néhány forró helyzet kezeléséhez.

A baloldalinak titulált kormányzat, és pártja így nyilván nemcsak a saját maradék hitelét játszhatja el, de az egész baloldalét is, ugyanis abban reménykedniük, hogy a gazdasági világválság által az utcára dobott tíz, vagy százezrek, és családjaik tagjai, továbbá egymilliónál több megsarcolt nyugdíjas majd szavazataikkal fogja megjutalmazni az ilyen politikát, az nem egyéb dőre álomnál. De megnézhetik a szövetségeseiket is! „Nyugodt erőt” játszani, és valóban nyugodtnak lenni ugyanis nem ugyanaz.

Épen ezért Gyurcsány úr kormányának, és pártjának nem ártana egy radikálisabb baloldali reformon elgondolkodnia, persze vigyázat a 2009. március 21.-el-kezdődő kongresszuson, nehogy elragadtassa valaki magát a Tanácsköztársaság kikiáltásnak a 90.-ik évfordulóján. Ugyanakkor ne csak a kapitalizmus megmentési célzatával akarják a kapitalizmust megreformálni.  A reformra szükség van, ám nem mindegy milyenre, továbbá ne gondolják, hogy a jóléti állammal rukkolhatnának elő, vagy akár a Kádár korszakbeli un. koraszülöttel,  mert ez  egész bizonyosan  utópia lenne a jelenlegi  hazai burzsoá érdekekkel szemben.

 Máshol persze okosabban megy a dolog, jobban felismerték az össztőke érdekeit. Ám az ellenzéke se dörzsölje a tenyerét, ugyanis a rendszerváltást együtt rontották el, mondhatni erre a vadkapitalista mocsárvilágra futotta a tehetségükből, és a burzsoázia politikai képviseletének e - két fő vonulata a felelősségre vonástól való félelmében egymásra keni a saját szemetét. Ráadásként egymás torkát is markolásszák. Illő lenne már legalább lezuhanyozniuk, mert a népnek nemcsak a hócipője van tele, de a hányinger is környékezi.

 Munkát-, kenyeret mindenkinek, tisztes megélhetését biztosító béreket, és nyugdíjakat, míg kér a nép.

 

2008-11-29.                                                                                  „ Alexandrosz.”

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.