Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Áll Wass Albert szobra Debrecenben is!

2008.07.02

            A magyar demokrácia sárbatiprásának újabb esete!

 

Sokan azt mondják a demokráciáról, hogy vannak, akik élvezik annak minden előnyét, és vannak, akik megszenvedik puszta jelenlétét is. S ez a mondás egyre jellemzőbb a fokozatosan fasizálódó Debrecen városában is. Itt is, csakúgy, mint számos településen a Fidesz határozza meg a demokrácia irányát és mértékét. Amit ők elhatároznak, - legyen bármekkora is az ellenállás - akkor is végrehajtják. Így volt ez a Wass Albert szobrának felállításával kapcsolatos demokrácia-osztogatás esetében is. Ők elhatározták, hogy felállítják azt a szobrot, ha a fene- fenét eszik, akkor is. És ma már áll Wass Albert szobra Debrecenben, nem is akár hol. Irodalmi nagyjaink társaságában.

 

De mivel ennek a romániai magyarnak igen sok folt ékteleníti a múltját, írói kvalitását is sokan megkérdőjelezték, ezért felemelték tiltakozó szavukat a szoborállítással szemben. Így tett Borbély Szilárd költő, egyetemi docens is, aki tiltakozó levelet fogalmazott meg, melyben bírálta a városi vezetés döntését, erőszakos magatartását. Kifogásolta, hogy az előkészületek során csupán a Képzőművészeti Lektorátus véleményére támaszkodtak. Vagyis, mindössze arra voltak kíváncsiak a Fideszes városatyák, hogy maga az alkotás megfelelő művészi értéket képvisel –e, de arra nem, hogy múltbéli erkölcsi mivoltát, vagy emberségét, esetleg művészi értékét tekintve, ér –e annyit - aki még magyar állampolgársággal sem rendelkezik, - hogy szobrot kapjon a legnagyobb magyar író-költő fejedelmek között. A levél írója azt is helytelenítette, hogy egy négy évre választott testület döntött arról, hogy a román író Fazekas Mihály, Arany János, Ady Endre, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Gulyás Pál és Szabó Lőrinc szobra között kapjon helyet, akiknek a nagyságával, hitelességével Wass Albert, egyáltalán nem rendelkezik. Sőt morálisan, és irodalmi nívóját tekintve is megalázó az ő jelenléte ezekre a nagy, magyar klasszikusokra nézve.

 

A tiltakozólevélben határozott ellenérzésüket fejezik ki az aláírók a miatt is, hogy egy politikai testület saját hatáskörben – ha szimbolikusan is – írói rangot adományoz. Ezek szerint a levél tartalmát magukénak valló irodalmi nagyságok Wass Albertet nem sorolják az írók közé. S hogy kik írták alá a levelet, az is figyelemre méltó. Kukorelly Endre író, Ágoston Zoltán szerkesztő, Márton László író, Kállai R. Gábor író, Sándor István Kossuth díjas író, Ungvári Rudolf író, Radnóti Sándor egyetemi tanár, Balla Zsófia kötőnő, Kálmán C. György irodalomtörténész Grendel Lajos író, (Szlovákia) Gömöri György költő, (London) és még további tíz neves szakmabeli, valamint több debreceni közéleti személyiség. De Kósa úréknak ez sem számított, mert Debrecenben a demokrácia egyenlő a Fidesz akaratával. Aki ezzel ellentétes állásponton van, az hazaellenes, nemzetgyalázó.

 

Az egész szoborállítási ügy legalább akkora port vert fel Debrecenben is, mint az ország más területén. Kósa Lajos polgármester igyekezett lecsillapítani az indulatokat. A Fidesz-híradó széltében-hosszában kürtölte, hogy a szoborállítást nem a város és nem is a Fidesz kezdeményezte, hanem egy civilszervezet, a Polgári Casinó, amit közadakozásból fognak finanszírozni. Azt viszont elfelejtették közhírré tenni, hogy Kósa Lajos is tagja ennek a puccos társaságnak. És jó lenne látni a közadakozók listáját is. Nem valószínű, hogy a jobboldali pártok tagjain kívül mezei honpolgárok nevei is előfordulnának. A Fideszesek pedig olyan jól fizető helyeken vannak, hogy megengedhetik maguknak, gavallér módjára adakozni.

 

S amikor élessé vált a helyzet és a szoborállítási ügy a közgyűlés elé került, a szabaddemokraták azt javasolták, hogy csak akkor állítsanak szobrot Wass Albertnek, ha vele egyidejűleg Kósa Lajosnak is állítanak egy egészalakos szobrot. Ez a politikai fricska azonban nem hozott eredményt, az ötletet leszavazták. A felszólalók kifejtették véleményüket az egész Wass mizériáról. Megfogalmazták, hogy a jobboldali városvezetés szisztematikusan építi ki a Horthy-rendszer reinkarációját.

 

Mind ezen erőfeszítések ellenére a szobor áll. Az avató ünnepségen most is, mint egyéb Fidesz-kezdeményezés esetében, a református egyház kapott előkelő szerepet, élén Bölcskei Gusztáv püspök úrral. Ünnepi köszöntőt mond, méltatva az ünnepelt írói nagyságát, hazafiságát, magyarságát, és mind azt amit mások teljesen másként ítélnek meg. De ez már csak így van olyan helyeken, ahol a Fidesz diktálja a demokráciát. (Mihály J.)

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.