Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hatalom vagy népszerűség?

2008.02.21

Kis hazánkban a hatalom és a népszerűség nem egy összetartozó fogalom. Vagy egyik, vagy másik. Különösen igaz a megállapítás a kormányfőkre. Valószínű, hogy az ilyen fajta gondolatok foglalkoztatták már Kósa Lajos, Debrecen polgármesterét is, mivel régóta lebegtetik kormányfői ambícióit. Ő azonban erről eddig még nem nyilatkozott. Most viszont megtört a jég. Vállalná a megbízatást 2010-ben, de csak abban az esetben, ha a FIDESZ-en belül konszenzus jönne létre személyével kapcsolatban. De ehhez még az is szükséges, hogy a FIDESZ megnyerje a választásokat.

Még van két év gondolkodási idő. Az tény, hogy Kósa lajos ma az egyik legnépszerűbb fideszes politikus, de azt nem tudni pontosan, hogy minek köszönheti népszerűségét. Mint polgármester - teljestményét tekintve - nem kiugró a többi nagyobb városok polgármestereitől. Sőt, sokan bírálját a látványos, de nem célszerű beruházásai miatt. Egyre többször hallani a város eladósodásáról. Az is a bírálat tárgyát képezi, hogy a debreceni szolgáltatások lényegesebben magasak, mint a többi nagyvárosban. A belvárosi közlekedés ma már szinte katasztrófálisnak mondható. A külváros egyes részei még ma is a XIX. századi állapotok szintjén van. Akkor mégis mi lehet a népszerűség oka? Csak találgatni lehet. Mondhatjuk azt is, hogy nem konfrontálódik olyan erősen, mint általában jellemző a FIDESZ politikusaira. Különösen azokra, akik rendszeresen megnyílvánulnak az írott és elektronikus sajtókban. Kósa Lajos ilyen szinten lényegesen mérsékeltebb hangot üt meg. De olykor tesz olyan kijelentéseket is, amelyek még fideszes berkekben is vitát generálnak, de a lakosság körében elfogadhatóbb a FIDESZ hívatalos álláspontjától. Maradjunk talán annyiban, hogy Kósa úrnak jó érzéke van ahhoz, hogy mikor, hol és mit nyilatkozzon. Ez igaz, hogy kiváló taktikai érzékre vall, a kérdés csak az, hogy ennyi elegendő -e egy kormányfői beosztáshoz?  

Maradjunk annyiban, hogy Kósa Lajos, jelenleg az egyik legnépszerűbb fideszes politikus. A másik kérdés pedig az, hogy akar -e az egyik legnépszerűtlenebb kormányfő lenni? Mert arról már neki is lehet bőven tapasztalata, hogy milyen sors vár egy miniszterelnökre, kinevezése után. A kinevezés után már nem elegendőek a szóvirágok, a taktikázások, a népszerű nyilatkozatok. Ebben a beosztásban már szembesülni kell a valósággal, és konkrétan tenni is kell az ország fejlődése érdekében. S ezek bizony nem a legnépszerűbb feladatok. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lexihez csatlakozva!

(Proli., 2008.02.25 21:40)

Bizony Lexi, pontosan úgy van ahogy mondod. Valóban Debrecen lett a FIDESZ fővárosa. Itt minden az ő kezükben van, és mindent saját kényük-kedvük szerint csinálnak. És az összes parlamenti képviselőjük kiskirályként viselkedik. Aztán itt van ez a DEBRECEN című lapjuk. Azt írják rá, hogy "a város lapja". De seni nem kérdezte meg a városlakóktól, hogy kell -e nekik ez a lap. A város pénzén állítják elő és dobálják a postaládába, melynek egy jelentős része a papírgyűjőben landol, olvasatlanul. De ez őket egyáltalán nem érdekli, mert az ő szócsövük, és úgy vezetik félre a lakosságot rajta keresztül, mint a pinty.

Debrecen

(Lexi., 2008.02.23 23:07)

Ugyan kérem,ne csodálkozzunk,hiszen minden média Debrecenben ellenzéki beállítottságú.Van-e egy jelentősebb / vagy jelentéktelen / esemény ahol nem KL.van előtérbe állítva?A "Város Lapja" mit és kit népszerűsít,vagy propagál.Ingyen / közpénzből/hinti a mérget és a gyülöletet a kormány és politikája ellen.