Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orbán Viktor Debrecenben!

2008.02.23

 Debrecenben járt Orbán Viktor, a FIDESZ-MPP elnöke, hogy kampányoljon a népszavazás sikere érdekében. Ha csak ezért jött, ezt az utat nyugodtan megspórolhatta volna, mert a legutóbbi választás óta Debrecent a FIDESZ fővárosának nevezik, vagyis bizton számíthat a város támogatására az elnök úr. Vagy nemcsak ez lehet, érkezésének az oka? Talán meg akart bizonyosodni arról, hogy Kósa Lajos - a legfőbb rivális - valóban olyan nagy népszerűségnek örvend -e, mint ahogyan híresztelik róla? De ne találgassunk, mert az elnök úr mindíg tudja, hogy mit miért tesz.

A Hajdú-bihari Naplót viszont megtisztelte egy interjúval. Szerényen kijelentette, hogy a népszavazás eredményére nem tippelne, azonban nagy reményeket fűz hozzá. Meggyőződése, hogy a mostani népszavazással jelentős mértékben fog erősödni a magyar demokrácia. Úgy legyen!

Az interjú során szó esett arró is, hogy mit szólna egy koalíciós együttműködéshez? Orbán szerint koalíciós együttműködés helyett egy új irányra volna szükség, és ehhez kellene a politikai pártok összefogása. Ez egy nemes, egyben meglepő gondolat, márcsak azért is mert eddig ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltuk. De az is lehet, hogy már az összefogás jegyében zajlott a kordonbontás és a parlamentből való kivonulás is, csak mi nem így értelmeztük. Tehát lehet, hogy bennünk van a hiba.

Majd egy történelminek nevezhető kijelentés következett. Az országban szociális válság van! Ki hitte volna? Úton-útfélen koldusokba botlunk. Az aluljárók tele vannak hajléktalanokkal, az ország 25%-a éhezik, a kétharmad része rosszabbul él, mint a raendszerváltás előtt élt. Országos szinten 10,6%-os a munkanélküliség. Hajdú-Biharban 17,8%, a régióban pedig 18,5%. Az emberek egyre nagyobb része már a közüzemi költségeket sem tudja kifizetni. Már a bevásárláshoz is hitelt kénytelen felvenni, mert nem elég a pénze fizetétől-fizetésig. Adóságcsabdába keverednek, s emiatt a hajlékot is elveszik a fejük felől. Ide jutottunk a rendszerváltás tizenkilencedik évében. És nem illik úgy tenni, mintha mind ezekhez semmi köze nem volna az elnökúrnak és pártjának.

Orbán Viktor szerint az oktatás is katasztrófális helyzetben van. Már azt is kiszámította, hogy a tandíjbevezetés miatt 30 ezerrel kevesebb fiatal jelentkezett a felsőoktatásra. Lehet, hogy nem is kell annyi értelmiségi, mint amennyit évről-évre képeznek. Lassan többen lesznek, mint szakmunkások. Ha ez így folyik tovább, akkor ki fog az értékteremtő munkában részt venni? Ki fog az értelmiség számára kenyeret sütni, autótszerelni, vagy milliárdos, kacsalábon forgó villát építeni? Annyi ügyvéd van már ebben az országban, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Az ÁFA csalások, a milliárdos sikkasztások, a korrupciós ügyek, a pénzmosások kiváló kereseti lehetőséget biztosítanak a sztárügyvédeknek, a munkásembert viszont kirughatják a munkahelyéről, becsaphatják a szélhámosok, és nincs pénze ügyvédre.

Annyi bizonyos, hogy több sebből vérzik ez az ország. Ezért a politikai "elitnek" megjöhetne már a józan esze. Az egymásramutogatással nem lehet előre lépni. A hatalomhoz való görcsös ragaszkodás, a hatalomért folytatott ádáz küzdelem pedig egyáltalán nem az ország javát szolgálja. Véget kell vetni az állandó egymásra mutogatásnak és vállalnia kell minden eddigi kormánynak - regnálásuk arányában -  a felelősséget, mivel együtt váltottak rendszert és együtt sülyesztették erkölcsi és szociális válságba az országot. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.