Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Volán, Kósa és Széles!

2008.02.27

A fenti cím, akár egy jó mesének is lehetne a címe. Az viszont , hogy a jobboldali politika újra elindult diadal-útjára Debrecenben, nem mese, hanem valóságközeli történet. De Kósa úr önkritikája is kiolvasható ebből a kis történetből, ami pedig nem jellemző egy tévedhetetlennek kikiáltott városvezetőnél. S akkor térjünk a tárgyra.

A polgármester úr akarva-akaratlanul egy dolgot mégis csak beismert a hibái közül. Nevezetesen! A városi közlekedés túl drága, ráadásul nem is korszerű, ezért tenni kell valamit . Az első lépés már meg is történt. Pályázatot írtak ki. S itt lép be a jobboldali politikai rafinéria. A feltételeket úgy kell megszabni, hogy abból világosan kiderüljön, hogy melyik az az egyetlen cég, melynek stratégiája pontosan bele illeszkedik a pályázatban foglaltakba. Jólértesült körök már tudják is, hogy ki ez az egyetlen cég, cégcsoport, melynek élén nem kisebb személyiség, mint Széles Gábor áll.

S,  ebben tényleg lehet valami, mert Iván Endre, az Ikarus Járműgyártó és Értékesítő Kft. stratégiai tanácsadója már megtette nyilatkozatát a pályázattal kapcsolatban. Az valószínű, hogy szakmailag nem kifogásolható a szándék, mert nemcsak gyártással, forgalmazással foglalkozik a cég, hanem jelentős tapasztalatokkal bír a szolgáltatás területén is. Már Kassán, Érsekújváron, Komáromban, mintegy ezer autóbuszt közlekedtetnek a helyi és helyközi forgalomban. Nem is a szakmai rész szúrt szemet az okvetetlenkedőknek, hanem a politikai. 

Akkor amikor a FIDESZ, a KDNP, az MDF vezérei arról papolnak, hogy a kis és közepes vállalkozásokat kell helyzetbe hozni, akkor egy mamut-cég stratégiájába illeszkedő pályázatot írnak ki. A szavak és a tettek nem egészen pászolnak egymáshoz. Természetesen, a sorok között olvasni tudók világosan értik, hogy miről is van szó. A kéz, kezet mos elve már régóta ismert fogalom, amit a többpárti politika igen magas rangra emelt. A lassan monopóliummá dagadó Széles Gágor féle vállalkozás egyszer még hálás lehet ezért a pályázatért. A hála, természetesen nem követhető nyomon, mert a sztárügyvédek gondoskodnak arról, hogy minden a legnagyobb rendben történjen, mert az így szerzett busás haszonból nekik is hullik egy kis morzsa, és talán a gesztust tevő városatyát sem kerüli el a morzsahullás. S ebben a fogalomkörben használt morzsa szó nem azt jelenti, ami a minimálbéren tengődő családok asztalán található.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Debrecen

(Alex, 2008.02.29 20:30)

Pedig talán a város közlekedésének ilyen alakulásáért úgy gondolom,hogy a jobboldali városvezetés a felelős!
Elsősorban azért mert a tradicionális közlekedés szerkezetet lehetetlenné tette azzal,hogy lezárta a városközpontot.Ezzel együtt nem gondoskodott a jelentős átmenő forgalom megfelelő eltereléséről sem.Nem szabályozták a megnövekvő gépjármű forgalom egyenletes áramlásának biztosítását /belváros,Árpád tér,Nyíl u.Hadházi ú. zöldhullám,kiskörút stb./De lehet,hogy több pénzre van a városnak szüksége,s a "Holding" testesítésével ez talán el is érhető.!