Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elegük van az USA agressziójából!

2008.03.18

            Elegük van az USA agressziójából!

 

A napilapok egyre-másra közlik a hírt, hogy több ezer fős felvonulás volt az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Norvégiában és Dániában. Ezeknek, az országoknak már elegük volt abból, hogy az öt éve tartó iraki, afganisztáni háború ezrével szedi áldozatait, melynek jelentős része a védtelen lakosságot érinti. Azok az érvek, amelyekkel elindították a háborút, már rég megdőltek, és az is kiderült, hogy hazugságra épültek. A Bush adminisztáció kellően lejáratódott nemcsak a világ előtt, de saját népe és választói előtt is.

 

Ennek a megmozdulásnak az adja a különös jelentőségét, hogy már az amerikai nép is megelégelte elnökük esztelen háborús politikáját, és az, hogy a tüntető országok mindegyike a fejlett Nyugathoz tartozik. Megelégelték, hogy az USA figyelmen kívül hagy miden olyan ENSZ határozatot, amely az agresszió visszaszorítására, vagy az élő környezet megóvására irányul. Lassan kezd halványulni a nimbusza, s lassan véget ér világcsendőri szerepe is. A népek és nemzetek ma már másképpen vélekednek ezekről, a privilégiumokról, és máképpen viszonyulnak magához az Egyesült Államokhoz is. Egy új világrend van kialakulóban, s ebben a világrendben az USA már nem töltheti be hagyományos szerepét.

 

De van egy másik különös jellemzője is ennek a megmozdulás-sorozatnak. Egyik volt szocialista országban sem jelezték egyet-nemértésüket az USA tarthatatlan külpolitikájával szemben, így hazánk sem. Ezekben, az országokban nincsenek USA ellenes megmozdulások, tiltakozások. Vajon mi lehet ennek az oka?  Valószínű, hogy olyan okokra vezethető vissza, amire ezek az országok már régen vártak. Vagyis a vízummentes beutazások megszerzésére. Pedig ennek ma már nincs olyan gazdasági és politikai jelentősége, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt. Ezek az országok mégis ragaszkodnak hozzá, és ezért képesek még az Európai Unió ide vonatkozó állásfoglalását is megkerülni, amivel viszont az EU-nál lehet feketepontokat szerezni. Nem tudni, hogy miért éri ez meg az új EU tagságot megszerzett országoknak? Elképzelhető, hogy ismét rossz lóra tesznek, ami azzal is járhat, hogy a két szék közül a pad alá esnek. A politikai partnerség kiválasztásában mi sem jeleskedtünk történelmünk egyes szakaszában. Félő, hogy most is ebbe az irányba tartunk. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.