Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

            Szobrot kap Che Guervara,

80 éves születésnapjára!

 

1928. június 18.-án született egy ember, s vele együtt egy legenda. Ha élne, 80 esztendős lenne. Ismeri és tiszteli Őt az egész világ. Argentína számos nagy városában, és a fővárosban, Buenos Airesben hatalmas tömegek emlékeznek rá, születésnapja alkalmából. Szülővárosában, Rosarióban pedig úgy döntöttek, hogy szobrot állítanak -e jeles ünnep alkalmából. Che, nemcsak saját korosztálya, hanem a mai fiatalság számára is példakép. Valóságos kultusz alakult ki körülötte. S, hogy ki volt Ernesto Rafael Guevara dela Serna? Ő orvos volt, mellette politikus, marxista forradalmár, gerillavezér, és Kuba minisztere.

 

A politikába felesége - aki egy perui indián származású marxista közgazdász – vezette be. Általa ismerkedett meg Raul és Fidel Castroval is. A fiatal forradalmár korán felismerte az Amerikai Egyesült Államok külpolitikájának azt a módszerét, mely arra irányul, hogy szembe szálljon azokkal a kormányokkal, amelyek tenni akarnak valamit Dél-Amerika és más fejlődő országok társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségeinek felszámolásáért. Teljes meggyőződéssel állította, hogy ezeket, a bajokat csak fegyveres harccal, s a felfegyverzett nép által létrehozott és megvédett szocializmussal lehet elhárítani. Ő ezt tettekben is kifejezésre juttatta.

 

1955-ben csatlakozott a két Castro fivérhez, akik a kubai diktátor, Batista hatalmának megdöntésére szervezkedtek. 1958. december 31.-én Che vezette az egyik legsikeresebb gerillaharcot, Santa Clara bevételéért. Ennek nyomán, 1959. január 1.-én, győzött a kubai forradalom. Batista elmenekült, Guevara pedig elsőként vonulhatott be a felszabadított fővárosba, Havannába.  

 

1961-ben Castro kinevezte ipari miniszternek. Feladata volt a kubai gazdaság szocialista átalakítása. Egyben Ő volt az új kubai állam utazó nagykövete is. Találkozott Hruscsovval, Mao Ce-tunggal. Felszólalt az ENSZ-ben és számos nemzetközi szervezetben. Fontos szerepe volt a szocialista országokkal való kapcsolatok kialakítása, és fejlesztése terén is. Ennek nemcsak, politikai, hanem gazdasági szempontból is nagy volt a jelentősége, mert hozzá kellett jutniuk azokhoz, a Kuba számára létfontosságú nyersanyagokhoz, amelyekkel ők nem rendelkeztek.

 

1966-ban útnak indult Bolíviába, mivel itt is elérkezettnek látta az időt egy újabb szocialista forradalomhoz. Szerinte egy újabb forradalom győzelmével az egész Dél-amerikai földrészen gyökeret verhetett volna a szocializmus. Meg is alakítja a Bolíviai Nemzeti Felszabadítási Hadsereget, melynek parancsnoka is volt. Bár az Adok hegység kiválóan alkalmas volt a gerillaháborúhoz, azonban ezt a harcot mégsem tudta megnyerni, mert a helyi lakosság nem támogatta kellő létszámban. Ezért 1967. október 8.-án Quebrada del Yuo-nál több társával együtt fogságba esett és másnap, La Higuera faluban, René Barrientos, bolíviai elnök személyes utasítására kivégezték. 

 

Che Guevara, szinte halála pillanatától legenda lett. A föld minden táján dalba és versbe foglalták a nevét. Többek között a Lenin-békedíjas chilei Pabló Neruda, vagy a magyar Csóri Sándor, aki igazán nem mondható baloldali érzelmű költőnek. De maga II. János Pál pápa is nagyra tartotta a forradalmárt. Kubai látogatása előtt, egy feltett kérdésre így válaszolt: „Isten trónjánál kapott helyet, az Úr joga ítélkezni érdemeiről. Meg vagyok győződve, hogy a szegényeket akarta szolgálni.” Igen, Ő a szegényeket, a kisemmizett, nyomorult népet akarta szolgálni, de ez már nem adatott meg neki. (Mihály J.)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.