Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újra burjánzik a korrupció hazánkban!

2011.11.15

 Ismét burjánzik a korrupció hazánkban!

Orbán egyik nagy ígérete volt a választások idején, hogy felszámolja a korrupciót, mert az tűrhetetlen méreteket öltött. Kommunikációjuk kizárólag arról szólt, hogy a szocialisták kirabolják az országot, tele tömik a zsebüket a munkavállalók rovására.  A vállalkozók nem fizetik ki időben a munkások béreit, nem foglalkoztatják őket szabályosan, későn jelentik be, vagy csak ideiglenesen, aztán elfelejtik megvéglegesíteni. Így aztán akkor kerül bajba a dolgozó, ha megbetegszik, vagy ha elérkezett a nyugdíj korhatár. Akkor eszmélnek rá, hogy se táppénz, se elfogadható nyugdíj.  A Fidesz ezen megállapításai helytállóak voltak, mivel ezen a téren tényleg nem volt minden rendben. Meg is nyerték vele a választásokat óriási 2/3-os többséggel. Aztán várta mindenki, hogy ők hogyan fogják majd helyre hozni ezt a mérhetetlen nagyságrendet öltött korrupciót, amely forint milliárdokat szedett ki az államkasszából.

gyl.jpg

A Fidesz-KDNP kormány, hivatalba lépése után, ennek a gyakorlatnak a megváltoztatásához fogott hozzá leg vehemensebben. Magas szintű hatalom vigyázott a rendre és a fegyelemre Budai Gyula személyében, akit az Elszámoltatási és Korrupcióellenes Kormánybiztos titulus illette meg. De Budai úr egy óriási hibát követett el mindjárt munkája megkezdése elején. Csak arra fókuszált, amit az MSZP-SZDSZ kormány követett el. Erre meg is kapta a biztatást a legfelsőbb szintről, mivel ez a tevékenység nem egyszerűen a korrupció visszaszorításáról, hanem egyfajta személyes bosszúról is szólt. Elviselhetetlen volt a főnök számára, hogy nyolc éven keresztül nem volt képes a hatalom közelébe férkőzni, amit nem hagyhatott szó, illetve megtorlás nélkül.  Kapkodta is kifele az újsütetű államtitkár a korrupcióval gyanúsítható vezetőket, pártfunkcionáriusokat. Egymás után hurcolták bilincsbe verve mind azokat, akikre csak a gyanú árnyéka is rávetült. Befejezett ítéletek ugyan még nem születtek, de a lejáratás szintjéig már eljutottak és már ez is elég az állampolgárnak, hogy elszörnyülködjön és levonja a maga kis konzekvenciáját az előző „korrupt” kormányról és magasztalja a jelenlegit következetes munkája miatt.

Budai úr, bár nem rég végzi ezt a „megtisztelő” feladatot, máris kiütközött rajta a szakmai vakság. Miközben tömegével gyanúsít meg embereket, jelenlegi szakpolitikusokat, volt kormánytagokat, köztük a volt miniszterelnököket is, addig elkerüli a figyelmét saját háza tájának, korrupciós eseményei. De szerencse, hogy a megyei kormányhivatalok felügyelői is végzik a munkájukat Budai úrtól függetlenül. Ki is derült, hogy a korrupció a FIDESZ- kormány ádáz küzdelme ellenére sem változott semmit. A közel múltban 16 ezer munkáltatót vizsgáltak felül és több mint 5 ezerre róttak ki munkaügyi bírságot, amely bírság meghaladja az 1 milliárd forintot. Az ellenőrzött 160 ezer dolgozó 44%-át szabálytalanul foglalkoztatták. Ha egy kicsit lazítjuk a vállalkozások szabályellenes magatartását, akkor az állapítható meg, hogy minden második munkáltató elkövet olyan szabálytalanságot, amely valamely törvénybe ütközik.  Az elkövetés módja pedig semmit nem változott az előző kormányéhoz képest. Nem fizetik ki határidőre a béreket, egyre több a fantom cég, melyektől már semmi nem szedhető vissza. A szabadságok kiadása nem szabályos, azzal szinte csaknem teljes egészében a munkáltató rendelkezik. A munkaidő hosszát, a pihenőidő kiadását is általában a munkáltató szabja meg, és gyakran rendelnek el rendkívüli munkavégzést. Az ellenértékét pedig vagy kifizetik, vagy nem. De tovább dívik a feketemunka végzése is. Erre az új adók, az áfa emelés, az egy kulcsos adórendszer is rákényszeríti a munkavállalókat. Ezért úgy trükköznek, ahogy tudnak, mert ha nem tennék, a létezésük kerülne végveszélybe. Ezért a munkavállalókat vagy be se jelentik, vagy ideiglenes munkavállalói szerződést kötnek a dolgozóval, amit aztán havonta hosszabbítnak meg, vagy havonta kapnak új szerződést. Ezzel próbálják megtéveszteni az időnként megjelenő hatóságokat.

A dolgozók szempontjából rövidtávon még az ilyen trükkös munkavállalás is jobb, mint a tartós munkanélküliség, mert legalább egyik napról a másikra meg tudja keresni a maga és családja számára a betevő falatot. A baj akkor kezdődik el, ha lebetegszik, tartósan munkaképtelenné válik, vagy elérkezik a nyugdíjazási idő. Ekkor kerül igazán kilátástalan helyzetbe az ember, aki valamilyen szinten egész életében dolgozott, ennek ellenére ellátatlanul marad öregségére.

Aztán egy másfajta természete is kiderült a jelenlegi korrupciónak a vizsgálat során. Rájöttek arra, hogy túl sűrűn szállják meg az építőipart az ellenőrök, ezért ezen a területen jellemzőbbé vált az óvatosság. Át tette színhelyét a korrupció a személyi és vagyonvédelem területére. Ez eddig meglehetősen elhanyagolt, vagy inkább tabu területnek számított. De talán nem lehet véletlen, mert köztudott, hogy Pintér Sándor a kemény legénynek látszó belügyminiszter ezen a területen volt érdekelt. Nem igen mertek kekeckedni a nagyhatalmú emberkével, mert már az olajszőkítés idején is bele tört a bicskája mindenkinek, aki megpróbálta kideríteni az igazságot. Szóval lenne munkája Budai úrnak bőven a saját háza táján is, de érthető, hogy általában a saját tányérjába nem piszkol bele az ember. No meg nem belső ellenőrnek lett kinevezve, hanem az ellenség térdre kényszerítésére, a vetélytársak ellehetetlenítésére és annak bizonyítására, hogy milyen galád volt az összes eddigi kormányzat és csak a mostani az, amely minden szempontból tiszta és feddhetetlen. Ennek a követelménynek eddig meg is felelt Budai úr, és ha így folytatja tovább, esélyes lehet egy még zsírosabb állás betöltésére is.

2011.11.15.

                                                                                                                                                         Mihály J.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.