Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esélyt a baloldali politikának!

2008.05.19

Kép

         Esélyt a baloldali politikának!

 

A Fidesz kedvenc „kommunistája” Thürmer Gyula terjengős mély interjúban fejthette ki álláspontját a politikai helyzetről és – többek között – Orbán Viktor „nagyszerű ötletéről”, az „új többségről”. Ebben semmi meglepő nincs, hiszen korábban az elnök úr a Magyar Nemzetben nyilatkozott arról, hogy intézményesíteni kell az MKMP, a Fidesz és a KDNP között kialakult együttműködést.

 

 

Sajnálatos azonban, hogy az MSZP-től balra álló erők összefogása miatti aggódás arra ösztönözte a riport készítőjét, hogy „választási paktumnak” minősítse a Munkáspárt 2006 és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt között létrejött megállapodást, amit Thürmer sietett a nagytőkével kötött szövetségnek minősíteni. Az interjúban olyan valótlan állítások láttak napvilágot, amelyek miatt szükséges reagálni ezekre, a támadásokra.

 

A Munkáspárt 2006 tagjai és vezetői soha nem akarták kiszolgáltatni más pártnak mozgalmunkat, és annak gyengítése sem célunk. Thürmer elnöksége alatt a párt egyre gyorsuló ütemben vesztette el a szavazók támogatását, és csökkent a párt taglétszáma is. Éppen ő volt az, aki a pártnak a 2004-es EP választáson elszenvedett kudarca miatt a párton belül ellenségeket próbált kreálni, hogy elterelje a figyelmet a kudarcról. A bíróság jogerős ítéletben megsemmisítette a törvénysértő kizárásokat, de az együttműködési javaslatunkat elutasítva, Thürmer nem állította helyre a törvényes állapotokat. Ezért kellett megújítani a pártot, Magyarországi Munkáspárt 2006 néven.

 

A Magyarországi Munkáspárt 2006 az újjászervezés óta a párt egységének helyreállításán dolgozik, és mindent elkövetünk a neoliberális politikát elutasító baloldali erők összefogásáért. Munkánk, minden nehézség ellenére sikerrel jár, így más szervezetek számára is nyitott megállapodást kötöttünk a Magyarországi Szociáldemokrata Párttal, hogy a baloldali, szociáldemokrata, humanista és környezetvédő értéket közösen képviseljük, az előttünk álló választásokon is. 

 

A Munkáspárt 2006 szerint a legjobb szociálpolitika a munkahelyteremtés. A Munka Törvénykönyvének módosításával, garanciák és szankciók beépítésével kell védelmet nyújtani a munkavállalóknak a kiszolgáltatottság ellen. Meg kell akadályozni a minimálbér eltörlését, védelmet kell nyújtani a nyugdíjasoknak. Hosszabb távon szociális ellátási minimumot követelünk minden rászoruló ember számára. Társadalmi összefogással kell megakadályozni a szegényeket súlytó egykulcsos adó rendszerének bevezetését. Valóra kell váltani a korábbi választási ígéreteket, és szociális kompenzációs rendszert kell bevezetni az energiaárak drasztikus emelkedésével szemben, energiaszolgáltatási minimumot kell biztosítani a rászorulóknak.   

 

Álláspontunk szerint emberközpontú egészségügyi ellátást kell biztosítani minden állampolgár számára. Állami garanciavállalás mellett, biztosítási és szolidaritási alapon járó, korszerű, egységes színvonalú, térítésmentes, megelőző, gyógyító és rehabilitáló egészségügyi ellátást kell nyújtani. A neoliberális egészségügyi szempontoknak az egészségügyben se legyen meghatározó szerepe. Társadalmi ellenőrzéssel, TB önkormányzatok felállításával kell biztosítani a takarékos betegközpontú ellátást. Mi többek között ezekre a célokra szövetkezünk más baloldali erőkkel.

 

Thürmer Gyula ismét előadta a szakállas közhelyt, miszerint nekünk az „osztozkodásnál” Marx maradt. Thürmer fejében azonban láthatóan kevés maradt Marxból, mert akkor nem így politizálna. Például, nem kötött volna írásos megállapodást a Honfoglalás 2000 egyesülettel. Egyik mondatában farkasról példálózik, a másikban már támogatja a Fidesz kormányra kerülését, máskor azt állítja, hogy „ha hatalomra jutnak, és fordítanak a politikájukon, eladják a kórházakat, akkor ellenük fordulnak”. Ha komolyan gondolja ezt az elnök úr, akkor miért nem ítéli el, és miért nem mozgósít a Fidesz önkormányzatok ellen, ahol sorozatban Fidesz közeli magánvállalkozásoknak adnak át vidéki kórházakat?  Miért nem bírálja azokat a képviselőket – Fideszeseket is -, akik megszavazták a neoliberális politika alapjául szolgáló Lisszaboni szerződés ratifikációját? Nyilvánvaló, hogy baloldali frázisaival csak jobboldallal való tényleges együttműködést igyekszik takargatni.

 

A Fidesz kormánnyal elégedetlen baloldali szavazók megtévesztésére törekszik, olyan látszatot keltve, mintha a társadalom többségét alkotó munkások, alkalmazottak, és nyugdíjasok érdekeit képviselné. Érthető tehát, ha ellenségesen viszonyul a jobboldali demagógiát elutasító, baloldali együttműködést célzó törekvésekhez. Az is érthető, hogy megpróbálja az egykori baloldali közszereplőket és a magát ma is kommunistának valló pártelnököt a baloldal elleni lejárató kampányokra használni. Mi sajnáljuk, hogy vannak olyan volt baloldaliak, akik saját osztályukkal szembe fordulva a Jobbikkal is szövetséges Fidesznek akarnak esélyt adni a kormányzásra. A Munkáspárt 2006, a baloldalon, a demokratikus és antifasiszta mozgalmakkal tart. Mi nem a szélsőségekkel szövetkező Fidesznek, hanem egy új, valóban baloldali politikának akarunk esélyt adni.

 

Vajai Attila elnökhelyettes,

Magyarországi Munkáspárt 2006.  

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.